ניתוח מתיחת בטן הינו הליך כירורגי נפוץ ויעיל למטרות קוסמטיות בלבד, ולכן ניתן לראות יותר ויותר גברים ונשים פונים לפתרון אסתטי זה לצורך שיפור הדימוי והמראה החיצוני של גופם. למרות שמדובר על הליך נפוץ ומבוקש משנה לשנה, הוא עשוי להסתיים בצורה לא נעימה ואף מסוכנת עבור המטופל במקרה בו המנתח הפלסטי אינו פעל בצורה מקצועית כמצופה ממנו.

כמו כל הליך כירורגי אחר, גם פרוצדורות ניתוחיות למטרות אסתטיות כרוכות בסיכונים וסיבוכים אפשריים, ולכן מחובתו של הרופא המנתח לעשות כל שביכולתו כדי למנוע מהיווצרותם של סיבוכים אלו במהלך ניתוח מתיחת בטן – אחרת הוא יהיה יצטרך לתת על כך את הדין בגין רשלנות רפואית בניתוח מתיחת בטן. בעמוד הנוכחי נרחיב על הנושא של ניתוחי מתיחת בטן, הסוגים השונים של הניתוחים הקיימים בתחום, הסיכונים האפשריים בהליכים אלו, וכן חובותיו של המנתח הפלסטי במסגרת אחריותו המקצועית למניעת רשלנות רפואית בניתוחי מתיחת בטן.

מהי מתיחת בטן?

מתיחת בטן הינה סוג של הליך כירורגי שנועד לסלק בצורה נרחבת ויעילה עודפי עור בבטן, זאת במטרה להעניק לבטן מראה שטוח, הדוק ואסתטי יותר בהתאם לציפיות של כל מטופל. אידיאל היופי מסתכם לרוב במראה חיצוני מושך ויפה, ולכן בטן שטוחה וחטובה היא אחת מהשאיפות של נשים וגברים כדי להעלות את הערך בדימוי העצמי שהם מייחסים לעצמם ולגופם. הפרוצדורה כוללת הסרה של עודפי עור ורקמות שומן מיותרים מהגוף לחיוב ומיצוק הבטן, ולכן היא מתבצעת בחדר ניתוח תחת הרדמה מלאה.

מיהו קהל היעד של ניתוחי מתיחת בטן?

כאשר שינוי אורח חיים הכולל פעילות גופנית קבועה וכן צריכת מזונות בריאים אינו מצליח להעלים את עודפי העור בבטן, הפתרון היחידי שיהיה אפקטיבי במקרה זה הוא ניתוח להסרת עודפי עור באמצעות מנתח פלסטי מומחה. לרוב ריכוז של עודפי עור בבטן נוצרים לאחר השלה משמעותית במשקל הגוף, אם לאחר ירידה דרסטית במשקל או לאחר לידות שהסתכמו בהריונות של עוברים גדולים משמעותית.

עודפי עור לאחר ירידה במשקל נוצרים כאשר העור האנושי איננו מצליח להתכווץ חזרה להיקפי הגוף החדשים, כך שמצד אחד האדם הצליח להשיל קילוגרמים רבים ממשקל גופו אך הוא נותר עם מצבורים של עור עודף הפוגע בתהליך החיצוני של צמצום היקפים. משום כך הפתרון הנחוץ לחיטוב הבטן הוא ניתוח מתיחת בטן, שיסלק לצמיתות את עודפי העור ורקמות השומן המיותרים מאזורים נרחבים בבטן. גם נשים שעברו מספר הריונות ולידות עשויות להישאר עם עודפי עור המתרכזים בבטן התחתונה, ולכן גם עבורם קיים ניתוח מתיחת בטן ייעודי להסרת עודפי עור לאחר לידה.

ניתוח להסרת עודפי עור – כיצד ההליך מתבצע?

כאמור, ניתוח מתיחת בטן כולל הסרה של עודפי עור ורקמות שומן מהבטן, ולכן הוא מחייב פתיחה כירורגית של הבטן לאחר ביצוע הרדמה מלאה למטופל. בשלב הראשון המנתח הפלסטי יבצע חתך באזור הבטן התחתונה כדי לחשוף את רקמות השומן ועודפי העור המיותרים, ולאחר הסרתם הכירורגית הוא יהדק את שרירי הבטן לצורך השגת המראה המתוח והחטוב, ובסוף ימתח את הבטן כלפי מטה ויעצב אותה בהתאם למידות ולהיקפים החדשים והמצומצמים.

סוגים של ניתוחי מתיחת בטן

ההליך הניתוחי של טיפולי מתיחת בטן מתבססים על מטרה מרכזית של הסרת עודפי עור מהבטן, אך שיטות הסרת עודפי העור מאזור זה נחלקות לכמה סוגים שונים:

מהם הסיכונים האפשריים בניתוחי מתיחת בטן?

ניתוחים כירורגיים טומנים שלל סיכונים וסיבוכים אפשריים, כיוון שמדובר על הליך פולשני הכולל פתיחה של הגוף ופרוצדורות רפואיות העשויות לגרום לסיכונים קלים עד חמורים. לכן גם במקרה של ניתוחי מתיחת בטן קיימים סיבוכים אפשריים כמו דימום, זיהום, עיוות הבטן, חוסר תחושה באזור מנותח או נימול, התפתחות נמק וכו'. לרוב מדובר על סיבוכים קלים החולפים תוך זמן קצר או מטופלים באופן מידי על ידי המנתח, אך ישנם מקרים בהם המטופל מחויב לשמור על ההנחיות הרפואיות לאחר הניתוח כדי למנוע סיבוכים – כמו להימנע מעישון לתקופה של חודש לפחות כדי למנוע היווצרות נמק באזור הטיפול.

 ניתוחי מתיחת בטן לגברים ונשים – מהן החובות של המנתח הפלסטי?

אין ספק כי מחובתו של כל מנתח פלסטי הוא לשמור על מקצועיות בכל שלב מול המטופל, אם לפני הניתוח במהלך מסירת מידע מקיף ושקוף בנוגע לתהליך וסיכונים אפשריים, או בזמן הניתוח כשהוא מקפיד לבצע את ההליך בצורה מקצועית למניעת סוכנים למטופל, וכן גם בסיום הניתוח ובדיקת המטופל ומתן הנחיות החלמה בביתו לפני שחרורו הביתה.

בנוסף לחובות הרפואיות, חלות על המנתח גם חובות מקצועיות הקשורות לאמינותו כאיש מקצוע – כמו בזמן מתן הצעת מחיר למתיחת בטן שתהיה נכונה ואמיתית, או הצעת חלופות טיפוליות אחרות שיתאימו לכל מטופל בין אם מדובר על מתיחת בטן ללא ניתוח, או המלצה על טיפולים אחרים שיהיו יעילים.